16. tjedan psihologije u Hrvatskoj
|20.-26. veljače 2023.
16. tjedan psihologije u Hrvatskoj|20.-26. veljače 2023.
Rijeka psihologije godišnja je manifestacija koja se održava u veljači. Posjetite besplatna predavanja, radionice, okrugle stolove i druge aktivnosti koje se provode s ciljem popularizacije psihologije.
Rijeka psihologije godišnja je manifestacija koja se održava u veljači. Posjetite besplatna predavanja, radionice, okrugle stolove i druge aktivnosti koje se provode s ciljem popularizacije psihologije.

Novosti

16.2.2021

Svečano otvorena jubilarna – 10. Rijeka psihologije

Jučer je svečano, na ZOOM platformi, otvorena jubilarna 10. Rijeka psihologije. Bez obzira na ograničenja uzrokovana pandemijom, otvorenju nije manjkalo slavlja, čestitki i poruka podrške, a uveličalo ga je stotinjak posjetitelja.

Otvaranje je vodila Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora Rijeke psihologije, koja nas je provela kroz povijest Rijeke psihologije, podsjetila na njene početke, na sve osobe koje su značajne za njezin nastanak, ali i opstanak. Istaknula je i zahvalila svim partnerima koji su sudjelovali u realizaciji manifestacije i stoga se i obratili prisutnima u pozdravnom govoru.

Učinila je to prva pročelnica Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci – Nada Krapić i istaknula kako su izazov prebacivanja radosti druženja u online domenu psiholozi i psihologinje rado prihvatili. Pozvala je građane i građanke da se upoznaju sa svim aktivnostima kojima se psihologija bavi, s nadom da će svatko pronaći nešto za sebe. Također, podsjetila je na ovogodišnju humanitarnu akciju i pozvala svih da se uključe.

Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva – začetnika i organizatora Tjedna psihologije - iz kojeg je Rijeka psihologije 'potekla', sa zadovoljstvom se prisjetio 1. spomenute manifestacije i izrazio zadovoljstvo velikim brojem kolegica i kolega koji su se odazvali ovakvoj vrsti promociji struke.

Otvorenje je uveličala i predsjednica Hrvatske psihološke komore – Andrea Bogdan. Naglasila je nemjerljivi doprinos promocije psihologije, obzirom da je zahvaljujući upravo manifestaciji Rijeke psihologije ona građanima postala bliža i prepoznatljiva. Također, kako je naglasila, nema medija koji u ovom tjednu u veljači nije posvetio vrijeme i pažnju mentalnom zdravlju.

O tome kako je manifestacija Rijeka psihologije podigla 'rejting' Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, istaknula je njegova dekanica - Ines Srdoč Konestra. Posebno zadovoljstvo izrazila je aktivnim sudjelovanjem studenata i studentica u ulozi izlagača i izlagačica. Među onim budućim studentima/icama – studij psihologije se, prema njenom mišljenju, upravo kroz ovu manifestaciju još više popularizira.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci - Snježana Prijić – Samaržija, zaključila je kako su sve do sada izrečene pohvale i više nego zaslužene, a posebno je na tome čestitala Organizacijskom odboru koji se ove godine sastoji od 18 žena, 'na čelu' sa začetnicom manifestacije – Ines Jakovčić, bez čijeg entuzijazma i posvećenosti, prema mišljenju rektorice, ona ne bi tekla tako uspješno kao danas. Prijić – Samaržija Rijeku psihologije nazvala je brendom kojim se svi rado kite i prisvajaju ga, upravo zbog njenog uspjeha i kvalitete. Također, istaknula je važnost popularizacije mentalnog zdravlja i destigmatizacije psihičkih teškoća, a na podršci tijekom ove COVID – 19 pandemije, posebno je zahvalila Sveučilišnom savjetovališnom centru.

Kako je ovo rođendansko izdanje velika potvrda uspjeha manifestacije potvrdio je zamjenik gradonačelnika – Marko Filipović. Prema njegovom mišljenju – veliki broj aktivnosti, ali i raznolikost tema svjedoče o rastu manifestacije iz godine u godinu. Filipović je podsjetio i na uspješnu suradnju Grada Rijeke i riječkog Sveučilišta u izgradnji Rijeke kao grada znanja i izvrsnosti.

U pozdravnom se govoru prisutnima obratio i Zlatko Komadina – župan Primorsko – goranske županije, ovogodišnjeg generalnog pokrovitelja manifestacije, koji se u humanitarnu akciju uključio s 10.000,00 kn. Župan je izrazio zadovoljstvo širenjem manifestacije i izvan granica naše županije, što joj je omogućilo upravo ovo online izdanje. Nastavak Županije i kao sudionika i pokrovitelja, prema riječima župana, nešto je na što Rijeka psihologije može računati u budućnosti.

Svi govornici nisu propustili čestitati Rijeci psihologije veliki 10. rođendan i zaželjeti joj puno uspjeha i ove godine.

Također, bez obzira na online izdanje, svečanost je uljepšao glazbeni nastup The Rozh - bračnog i glazbenog para kojeg čine naša kolegica Ivona Maričić Kukuljan i njen suprug Anthony Kukuljan.

Nako toga uslijedilo je predavanje o socioseksualnosti, sveprisutnom fenomenu o kojem ljudi još uvijek malo znaju. Pregledom teorijskih razmatranja i empirijskih istraživanja u području evolucijske psihologije, koje nam je predstavila prof. dr. sc. Jasna Hudek-Knežević, prisutni su mogli saznati što je to socioseksualnost, ima li i kakve su razlike u socioseksualnosti između muškaraca i žena i kako se one objašnjavaju, zašto i pored spolnih postoje razlike u socioseksualnosti i unutar spolova i kako su unutarspolne razlike evoluirale.

Na kraju ovog jubilarnog otvaranja, Jakovčić je zahvalila svima koji su je uveličali te pozvala prisutne da poprate i ostatak programskih aktivnosti te da se uključe u humanitarnu akciju. Za sljedeću godinu, poželjela je viđenje u živo uz tortu koju smo ostali dužni ove godine.

Pronađite nešto
za sebe u programu!
Uključite se u našu
humanitarnu akciju!