16. tjedan psihologije u Hrvatskoj
|20.-26. veljače 2023.
16. tjedan psihologije u Hrvatskoj|20.-26. veljače 2023.
Rijeka psihologije godišnja je manifestacija koja se održava u veljači. Posjetite besplatna predavanja, radionice, okrugle stolove i druge aktivnosti koje se provode s ciljem popularizacije psihologije.
Rijeka psihologije godišnja je manifestacija koja se održava u veljači. Posjetite besplatna predavanja, radionice, okrugle stolove i druge aktivnosti koje se provode s ciljem popularizacije psihologije.

Novosti

18.2.2021

Održano treće pozvano predavanje 'Stari, kako si?'

Budući da udio osoba starije životne dobi stalno raste u općoj populaciji, u ovogodišnjoj Rijeci psihologije imali smo nekoliko aktivnosti namijenjenih upravo umirovljenicima, a i treće, posljednje, pozvano predavanje bilo je posvećeno važnosti međuljudskih odnosa u kontekstu kvalitete života ljudi u toj dobi.

Prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci u svom je online predavanju 'Stari, kako si?' naglasila važnost vođenja računa i brige o starijim članovima našeg društva, ali na način koji im omogućava očuvanje njihovog integriteta i identiteta. Nerijetko odrasla djeca u brizi za svoje starije roditelje zamjene uloge i brinu o njima „kao o malom djetetu“, ne vodeći računa što je to što su uistinu njihove potrebe. Naglašena je važnost dobre komunikacije, odnosno potrebe da se jasno iskomuniciraju očekivanja i potrebe kako bi bili zadovoljniji i oni koji pružaju brigu i podršku i oni koji je primaju.

S obzirom na propisane epidemiološke mjere, predavačica je još jednom podsjetila na razliku između fizičke i socijalne distance i preporučila održavanje kontakata sa starijim osobama, naročito onima koji su izolirani. Telefonski razgovori, kontakti putem društvenih mreža i video pozivi neki su od načina kojima to možemo postići. Uz održavanje konakta, starijima svakako možemo ponuditi konkretniju pomoć u obliku nabavke namirnica, obavljanja kućanskih poslova i sl. Prema riječima profesorice, Iako se za vrijeme pandemije trebamo pridržavati propisanih mjera fizičke distance, trebamo i u izmijenjenim uvjetima omogućiti starijim članovima društva da se uključe u neke aktivnosti kao što informatičko opismenjavanje, pohađanje različitih tečajeva i volontiranje.

 

Međugeneracijska solidarnost važna je stavka koju trebamo promovirati sada u vrijeme pandemije, ali i inače u uobičajenim životnim okolnostima. Starijim članovima društva možemo pružiti podršku na način koji im treba i odgovara, a važni izvori podrške, osim članova obitelji, braće i sestara, su prijatelji i susjedi, poručila je Smojver - Ažić. Stoga, svoje najmilije starije članove obitelji i prijatelje, susjede ili noniće u parku ili u autobusu pitajte “Kako ste?“ i poslušajte što vam imaju za reći

 

Pronađite nešto
za sebe u programu!
Uključite se u našu
humanitarnu akciju!